Astăzi(8 noiembrie 2022), elevii colegiului au cunoscut un meșotist cu o traiectorie profesională remarcabilă. Mircea Ivan (promoția 1986) este poate chiar absolventul cu cea mai impresionantă realizare. El a contribuit semnificativ în 2019 la cercetarea premiată cu Premiul Nobel pentru medicină. Întâlnirea cu Mircea Ivan a fost pentru toți cei participanți formatoare și inspiratoare. Sinceritatea, simplitatea, generozitatea de a răspunde la toate întrebările copiilor, acuitatea și acuratețea savantului față de tot ce se întâmplă în lumea în care trăim au fost cu adevărat extraordinare. Prezența doamnei Zena Popa, profesoara din liceu a lui Mircea Ivan, a fost de asemenea emoționantă. Mircea Ivan este profesor la Indiana University School of Medicine, SUA, și prim-autor al articolului din Science care a stat la baza acordării Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2019. Realizările cercetătorului sunt recunoscute de comitetul Nobel.
Mircea Ivan s-a născut în Brașov și este absolvent al CN. Dr. Ioan Meșotă, promoția 1986. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București în 1993, urmată de PhD pe oncologie moleculară în Marea Britanie la University of Wales College of Medicine (actualmente parte din Cardiff University). În 1998 a început să lucrezE ca postdoctoral fellow la Dana – Farber Cancer Institute (institutul de cancer al Harvard Medical School, Boston) în grupul lui Bill Kaelin, încercând să descifreze mecanismele moleculare ale cancerului renal. Proiectul său a avansat într-o direcție neașteptată, ducând la descoperirea senzorilor celulari de oxigen. Articolul publicat în revista Science în 2001, al cărui prim autor a fost, a fost recunoscut de comitetul Nobel ca esențial pentru premiile din 2019.
La sfârșitul anului 2003 a devenit investigator principal la Tufts University School of Medicine tot în Boston, studiind noi mecanisme de adaptare celulară la variațiile concentrației de oxigen. În 2008, s-a mutat la Indiana University School of Medicine, inițial ca tenure-track assistant professor, iar din 2015 ocupă poziția de tenured associate professor.
Cercetările sale în laboratorul lui Bill Kaelin au dus la identificarea unor enzime din familia prolil hidroxilazelor care funcționează în toate celulele metazoare, și sunt esențiale pentru adaptarea acestora la variațiile concentrației de oxigen din mediul ambiant.