(1941-2006)
  Colegul nostru, profesorul de matematica Rosca Nicolae s-a stins din viata, dupa o lunga suferinta, la varsta de 65 ani. Cunoscut drept profesor exigent, din vechea garda de profesori, a pregatit serii intregi de elevi, actualmente 'imprastiati' pe tot mapamondul. Cu regrete in suflet, noi, colegii care l-am cunoscut, ii pastram vie memorie. Orice gand legat de domnul profesor, in amintirea lui, poate fi asternut aici. Ne despartim cu greu de colegul nostru, profesorul Nicolae Rosca. (7 aprilie 2006).
*
Va scriu pentru a va impartasi cateva din amintirile mele de-atunci. Eram in clasa a IX-a, prima zi de scoala. Ora de matematica. Domnul profesor a intrebat, primul lucru, cine a avut cea mai mare medie la admitere. Jenata, ma ghemuiesc in banca, dar colegii mei care ma stiau din generala se uitau la mine; ma ridic in picioare rosind. Dumnealui atat a spus: Ihm. Cateva luni mai tarziu, cand deja incepuse sa ne cunoasca si sa ne stie, il intalnesc intr-o pauza pe coridor: Dumneata cand ai de gand sa incepi sa muncesti? Si nu m-a iertat la matematica pana in ultimul trimestru al clasei a XII-a.

Diana Jade (Oprescu), promotia 1986

*
"Un profesor care timp de atatea decade se mentine la cel mai inalt nivel, care formeaza alti profesori si care se poate lauda cu adevarat ca a invatat generatii nu poate fi decat unul exceptional. Prof. Rosca Nicolae a fost un astfel de om si sunt mandru ca l-am cunoscut si l-am avut drept diriginte. Sa-i fie tarana usoara."

Pestrea Catalin(Cluj Napoca). Clasa a XII-a C. Promotia 2002

*
Dumnezeu sa ii odihnesca pe toti cei care au avut cea mai mare contributie la formarea noastra ca oameni. Eu unul sunt madru ca i-am avut ca indrumatori. Pentru toti Domnii Profesori si Doamnele Profesoare care, si-au adus si isi aduc aportul la "temelia" noastra ca oameni: va urez sanatate, bucurii si impliniri. Momentele traite in liceu, nu le-as vinde pentru tot aurul din lume. E prea putin!!! Cel mai putin lucru pe care l-as putea face, este sa spun lumii ce momente am trait. Multumesc!

Un fost mesotist

*
Dumnezeu sa-l odihneasca! Ne-a indrumat in viata, ne-a invatat sa recitam din Eminescu de ziua dansului, ne-a spus ca cei mai buni prieteni vor fi colegii de liceu si zau ca asa e. Va ramane in amintirile noastre si ne vom lauda mai departe ca "am facut mate cu Rosca".

Luminita Brezan(Brasov), promotia 1993.

*
Doresc sa aduc un omagiu domnului profesor Rosca care prin corectitudinea, strictetea si in general vorbind, aleasa lui arta profesorala a fost un adevarat simbol ce si-a impulsionat elevii (buni sau rai) sa ajunga mandri si recunoscatori ca .."au facut mate cu domnu Rosca". Tot respectul pentru un asa profesor cu adevarat mare.

Mihai Szekeres (Bucuresti) XII B , promotia 1993

*
Doresc sa aduc un omagiu domnului profesor Rosca Nicolae, imi voi aduce mereu aminte de dansul. Se numara printre putinii profesori capabili sa-ti castige respectul, si nu sa ti-l impuna. Cateva procente din ceea ce am ajuns astazi i se datoreaza, nu am avut niciodata ocazia sa-i multumesc. Ii voi multumi insa, amintindu-mi mereu de dansul. "Am facut mate cu Rosca" ...

Daniel Stan (Londra)

*
Mi-a fost profesor si diriginte. M-a indrumat cu talent pe culmile dificile ale matematicii dar si pe calea formarii profesionale. Este unul din oamenii care m-au inteles si i-am inteles, cu bune si cu rele. Un asemenea profesor este foarte greu sa gasesti. Regret foarte mult ca nu am apucat sa ne revedem, la intilnirea de 10 ani. Dumnezeu sa il odihneasca!

Dan Patrutiu, XII C, promotia 1998

*
Profund intristat de vestea stingerii din viata a Domnului Profesor Nicolae Rosca, doresc sa transmit prin acest mesaj, cele mai sincere condoleante familiei, prietenilor, si intregii comunitati construite in jurul liceului Dr. I. Mesota, pentru care dansul a fost un tata, un prieten, un coleg si un dascal deosebit. Cuvintele sunt grele de gasit in aceste momente.. Domnul Profesor va ramane intotdeauna in amintirea noastra a elevilor pe care dansul i-a format de-a lungul atator generatii. Adesea imi aduc aminte de orele de matematica, de micile obiceiuri pe care dansul le avea. Nu exista intalnire cu fostii colegi in timpul careia sa nu il pomenim : ne amintim cum la inceputul liceului ne-a testat cunostiintele cu teorema impartirii cu rest, sau cum ne-a invatat in clasa a IX-a sa desenam fara instrumente la geometrie, cum, din cand in cand, asculta la tabla mai multi elevi in acelasi timp, la intamplare dupa numarul de la catalog (fiecare rugandu-se in sinea sa sa nu iasa tocmai numarului lui) si multe altele... De asemenea imi aduc aminte de mandria cu care spuneam « Facem mate cu Rosca ». Mandrie, pentru ca trebuia sa ne pregatim mai bine pentru a fi la inaltimea cerintelor impuse, dar mai tarziu am inteles ca eram mandri de-a fi elevii dansului. Momentele dificile au lasat locul atator aminitiri placute si mai ales invatamintelor pe care dansul ni le-a transmis. Aceste cunostinte vor dainui impreuna cu memoria unui mare profesor. Fiecare dintre noi datoreaza o parte din ceea ce este astazi tuturor acestor persoane sufletiste care ne-au pregatit in tinerete. Dupa cum spunea Cicero : «Viata celor disparuti se afla īn amintirea celor vii ». Nu va vom uita niciodata, Domnule Profesor!

Ovidiu Vasutiu, promotia 1999