Inapoi | Home


§Laurentiu Duican (1964-1982) §

Poezia matematicii nu înflăcărează decât pe cei dispuşi să pătrundă în labirintul ei ..."
Laurenţiu Duican - "Caiet de seară", Editura Mihai Eminescu

"Am avut ideea sa ne inregistram pentru timpul care vine peste noi."

Tanarul LAURENTIU DUICAN se inscrie printre ganditorii si creatorii din domeniul stiintelor exacte si nu numai, fiind inclus in Dictionarul Enciclopedic, Buc.1996 si in Dictionarul Enciclopedic al Matematicienilor, 2001, prin lucrarile sale publicate in Edituri de prestigiu" aprecia acad. Nicolae Teodorescu:


Continutul lucrarilor sale este apreciat in publicatii de specialitate, de catre personalitati de exigenta in domeniu: acad.Nicolae Teodorescu, acad.Solomon Marcus, prof.univ.dr.Mircea Becheanu, prof.univ.dr.doc. Dan Branzei, prof.univ.dr.Dorin Popescu, filosoful Constantin Noica s.a.

Nascut in Brasov, la 4 iulie 1964, unicul fiu al profesorilor Ilie si Maria Duican, Laurentiu Duican a urmat Scoala Generala nr. 2 (clasele I-IV), Scoala Generala nr.5 (clasele V-III), in paralel si Liceul de Arta, vioara clasica, iar clasa a IX-XII la Liceul de Matematica-Fizica "Dr.Ioan Mesota"(1978-1982) Brasov, cu rezultate meritorii la olimpiade, sesiuni de comunicari stiintifice, la concursurile Gazetei Matematice, formandu-si totodata si o cultura generala diversificata, fara a-si fi neglijat orele de destindere prin sporturi preferate (schiul, tenisul s.a.) pentru o dezvoltare armonioasa.

Anii de studiu preferential ai matematicii si fizicii l-au condus la reusita sa deosebita, la una din cele mai complexe facultati, Automatica Bucuresti, 1982, pentru care facuse pasiune si preocupare inca din anii de liceu.
Era unanim apreciat de colegi pentru cunostintele sale matematice. La tabla era realmente sigur pe el, avea un bagaj solid de cunostinte, practic la orele de curs etala o adevarata mandrie a specialistului ... (Dragos Rahota, fost mesotist), In Limba si literatura romana, Buc. nr.3/1986,p.37

Stins de un condamnabil accident rutier in prima sa vacanta de student la mare, Laurentu Duican era nedrept si tragic oprit din frumoasa sa ascensiune si daruire in specializarea visata. La nici 19 ani, el lasa insa si realul si posibilul deopotriva, prin lucrarile sale, rod al unui studiu riguros, echilibrat, interesat de fenomenul matematic pe care incepuse sa-l patrunda si sa-l valorifice in culegeri de probleme, dialoguri matematice, eseuri, unele inchegate deja spre publicare, altele ramase in manuscris.

"Caiet de seara" - "inchide in el fragmente de jurnal adolescentin, adnotari de o vioiciune a spiritului de-a dreptul extraordinare"- cum aprecia filosoful Constantin Noica in Prefata, cu profundul regret: "O constiinta a lumii de maine, s-a stins ..."

Din anul 1992 s-a instituit la Brasov CONCURSUL NATIONAL DE MATEMATICA "LAURENTIU DUICAN", ce reuneste anual elita tinerilor matematicieni din tara, organizat sub egida Societatii de Stiinte Matematice din Romania, Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Universitatii Transilvania Brasov si a Inspectoratului Scolar Judetean Brasov. Concursul, cu un real succes pentru miscarea matematica, a devenit traditie brasoveana si o prestigioasa competitie de performanta din tara. S-a remarcat aportul, la fiecare, al Colegiului National "Andrei Saguna", al Colegiului National "Dr.Ioan Mesota", Scoala generala nr.5, Brasov.

Concursul a fost coordonat de specialisti de marca: acad. Nicolae Teodorescu, academician Petru Mocanu, prof.univ. dr.Dorin Popescu, prof.univ.dr. Radu Gologan - presedinti ai SSM din Romania, de-a lungul celor 17 editii parcurse, precum si din diverse centre universitare:Brasov, Iasi, Cluj, Bucuresti, Timisoara, s.a., intr-un dialog direct la Brasov cu tinerii olimpici.

In anul 2005 a fost publicata MONOGRAFIA CONCURSULUI NATIONAL DE MATEMATICA "LAURENTIU DUICAN" (12 editii) unicat in literatura concursurilor, Ed.Paralela 45, prin aportul unui puternic colectiv de intelectuali brasoveni, in coordonarea Universitatii Transilvania, facultatea de Matematica-Informatica Brasov.

Monografia consemneaza complexitatea subiectelor concepute de problemisti din tara, rezolvarile ingenioase ale concurentilor laureati, comisiile centrale, profesionalismul juriului si corectorilor, atmosfera ambianta a actiunilor celor 3 zile, desfasurate in traditionala sala festiva a Colegiului National "Andrei Saguna" Brasov, cum remarca prof.univ.dr.Dan Branzei.

Lucrarile tanarului Laurentiu Duican au intrat in Bibliografiile de specialitate, iar personalitatea sa este fixata in Dictionarul Enciclopedic al Matematicienilor (2001, vol.I) "ca un posibil Evariste Galois" cat si in Dictionarul Enciclopedic general(1996 vol.II). "Societatea de Stiinte Matematice din Romania considera ca prin introducerea tanarului matematician Laurentiu Duican in Dictionarul Enciclopedic Roman, alaturi de alti tineri valorosi ai lumii, se realizeaza un fapt de drept incontestabil" acad. Nicolae Teodorescu.

*

Daca ati ajuns la Pietrele lui Solomon, si fiindu-va sete ati baut de la acest izvor, aduceti-va aminte ca el a fost amenajat de tanarul Laurentiu impreuna cu tatal sau, profesorul Ilie Duican.

Referinte bibliografice:

"Este greu de gasit, in materie de geometrie, un capitol mai important decat cel privind transformarile geometrice: translatia, rotatia, simetria, izometria, omotetia, inversiunea s.a.. Transformarile geometrice intervin esential in mecanica, astronomie, fizica, chimie, biologie, inginerie, dar intervin si in disciplinele umaniste si sociale, de la lingvistica pana la muzica ... Iata numai unul dintre motivele pentru care consideram foarte bine venita publicarea recenta la Editura Stiintifica si enciclopedica, 1987 a cartii lui Laurentiu Duican (si Ilie Duican) - Transformari geometrice - exemplara prin varietatea si bogatia materialului".
Prof.univ.dr.doc. Solomon Marcus in Preuniversitaria Nr.6/1987, p.30


"Unicat in literatura romaneasca de specialitate a ultimilor 30 de ani (...) cartea Transformari geometrice, Buc.Ed.Stiintifica si enciclopedica a matematicienilor brasoveni Laurentiu Duican (autor principal) si Ilie Duican se inscrie in literatura genului ca o contributie necesara, fiind un bun instrument de lucru pentru toti cei interesati de stiinta matematica ..."
Asist.dr.I.Radomir, Univ.Brasov, in Drum Nou, 21.VII.1987 p.2


"Laurentiu Duican se dovedeste a fi inca de adolescent un sensibil artist, iubitor de literatura, de muzica si in acelasi timp un inzestrat matematician. Intamplarea oarba a facut ca drumul ascendent al studentului Laurentiu Duican sa fie intrerupt. Au ramas in urma lui pagini de literatura, ganduri de o mare puritate asternute pe hartie si zeci de probleme de matematica, solutii originale, demonstratii interesante..."
Mircea Ionel, in Invatamantul liceal si tehnic profesional nr.11 1987, p.29-30


"O recunoastere meritata in Preuniversitaria Nr.6/1987: prof.univ.dr.doc.Solomon Marcus, in eseul A gasi sau numai a verifica? subliniaza si confirma vocatia matematica, tragic curmata, a tanarului brasovean Laurentiu Duican, despre care si revista noastra a mai scris."
Astra Nr.12/1987, pag.2 si Astra nr.3/1988, p.10.


"Gandul tanarului in insemnarile vii si infrigurate (Caiet de seara -n.n.) este mereu un gand sub intrebare, asa cum sub acesta numai, fiinta lumii isi va fi prins locul. Aidoma cartilor, lui Laurentiu Duican i se mai destainuie lucrurile, puterile ascunse ale realitatii, menirea omului e astfel de a sosi la intalnirea cu ele spre a le asculta marturisirile. "Am avut ideea sa ne inregistram pentru timpul care vine peste noi", aflam din insemnarea sa datata 26.Mai 1982 - ultima zi de scoala.
O astfel de inregistrare este si volumul sau matematic "Transformari geometrice", rod al unei vocatii deosebite, ardente, al studiului intens, tenace ..."
A.I.Brumaru in: Saptamana capitalei, Nr.45/1987, p.4


"Caiet de seara" inchide in el franturi de jurnal adolescentin (...), adnotari de o vioiciune a spiritului de-a dreptul extraordinara. Laurentiu Duican, fulgerat la numai 19 ani, avea o febrilitate a meditatiei izbitoare, o inclinatie remarcabila spre aforismul viu, lasandu-se supus cu placere intrebarilor carora le raspundea cu alte intrebari."
Ermil Radulescu in "Drum Nou", 5 septembrie 1984, p.2


"Isi cladise o lume a lui , ce se oglindea in felul sau aparte de a vorbi, de a se comporta. O lume adinca, nepatrunsa de ceilalti. Dar avea nevoie de oameni , de oameni care eram noi si nu uita acest lucru. Lasa matematica, lasa alte preocupari si participa la conversatii ce nu erau deloc seci, datorita spiritului sau inzestrat cu ironie si inteligenta; era spontan, mereu cu glume si replica pe buze."
Cristina Gheorghiu in: Limba si literatura romana, nr.3/1986, p.37.


"Caiet de seara al lui Laurentiu Duican este un manunchi de pagini proaspete si curate din care ies catre noi aromele adolescente: Un tanar matematician, premiat la Olimpiadele de elevi ne arata cum sint, de fapt, tineri nostri, cu cita adincime in observatie si cu cita limpezime in gindire trebuie sa-i creditam."
Alexandru Mironov

§ § §