15 Septembrie 1926 - 24 ianuarie 2012
director intre anii 1959-1978
Sarbatorirea zilei de nastere a domnului director Georgescu

* * ** * *

Comemorarea a 6 luni de la trecerea in nefiinta a domnului director, prof. Valentin Georgescu


* * *

Generatia de profesori mesotisti care si-au desfasurat activitatea sub directa indrumare a distinsului Director, Prof. Valentin Georgescu, transmit, pe aceasta cale, multumiri tuturor acelora care, prin prezenta, puterea cuvantului sau fapte concrete, au fost alaturi de domnia sa si au contribuit la usurarea suferintei din ultimele luni de viata. Multumim, in mod deosebit, fostului elev mesotist, medicul chirurg Bogdan Iancu, pentru asistenta si ingrijirile medicale consecvente oferite cu generozitate. Fie ca tot ceea ce a fost facut sa ramana ca o expresie a pretuirii si a respectului fata de marea personalitatea a celui trecut in nefiinta.
prof. Zena Popa, prof. Doina Taras

Putem afirma, fara a gresi, ca domnul profesor Valentin Georgescu a fost cel de al doilea ctitor al acestei scoli de prestigiu dupa dr. Ioan Mesota. Dupa pierderea cladirii, liceul Mesota si-a desfasurat activitatea in mai multe locatii iar la venirea domnului Georgescu Valentin acesta functiona in cartierul Tractorul sub denumirea de Scoala Medie nr.3. Cu pasi mici, dar siguri, dupa cum tocmai domnia sa relata, a marit numarul de clase de liceu, insa preocuparea importanta a domniei sale a fost aceea ca a incercat sa atraga spre scoala profesori exceptionali. Cu ajutorul acestor profesori foarte buni, care dadeau fara sa masoare din timpul si din rabdarea lor pentru a-i pregati pe elevi, tot atat de bine ca la "Saguna", rezultatele la examenele finale, bacalaureat si admitere in facultati, ale absolventilor, erau exceptionale.

Ca urmare a recunoasterii valorii, Scoala Medie nr.3 a primit in anul 1962, cladirea de pe strada Bihorului nr.3, in care existam si astazi sub denumirea de Colegiul National "Dr. Ioan Mesota". Aici domnul director Valentin Georgescu a continuat aceeasi politica de completare a corpului profesoral cu profesori valorosi, reusind sa mareasca numarul de clase si sa se situeze alaturi de alte licee valoaroase in fruntea invatamantului brasovean. In anul 1971, impreuna cu un grup de absolventi din generatiile 1940-1944, a reusit sa redea prin Ordin al Consiliului de stat, numele de "Dr.Ioan Mesota", nume pe care scoala l-a avut inca din anul 1919. La acesta data, liceul era unul dintre cele mai bune din judet, devenise ceea ce a fost intre anii 1919-1948 (anii reformei invatamantului), concurentul principal al valorosului liceu "Andrei Saguna", de unde plecase, si tot mai recunoscut in tara.

Toate acestea se datoreaza in cea mai mare parte, celui care s-a zbatut sa obtina acesta performanta, de a avea o scoala de inalta tinuta si valoare, adica domnului director, prof. Valentin Georgescu.

Director, prof. Octavian Polexa

* * *

Noua, celor din promotia anului 1978, ne este greu sa vorbim despre profesorul si directorul Valentin Imperiu Georgescu la trecut, fara speranta de a-l mai intalni la viitorul banchet aniversar al promotiei a 98-a de mesotisti. Putem rememora insa traseul care l-a fixat pentru totdeauna in viata noastra. Cata vreme vom spune cu mandrie ca suntem mesotisti, vom afirma implicit ca suntem produsul Liceului al carui Director-simbol a fost. Un om remarcabil care a marcat o epoca, caci a fost un autentic creator de scoala. Geografic a asezat Liceul in centrul celor mai bune din Brasov, printre cele mai bune din tara, iar din perspectiva valorii profesionale, Directorul nostru a fost nucleul in jurul caruia s-a cristalizat un corp profesoral ales, performant, devotat apostolatului didactic, capabil sa inspire si sa nutreasca idealuri.

Pentru Profesorul si Directorul Valentin Georgescu memoria elevilor a construit un Imperiu al pretuirii si recunostintei. Si daca ne-am intreba ce anume din personalitatea dansului ne-a marcat destinele, ar fi greu doar sa incepem, caci am continua apoi cu usurinta: un model de demnitate si profesionalism, autoritate nobila si statuara, eleganta aristocrata a gestului, tinuta fara cusur, voce impunatoare, privire patrunzatoare, prestanta, economie de cuvinte, credit de actiune ... Impunator si impresionant, avea un fel de autoritate magica, cu un efect coplesitor asupra tuturor. Nu ridica vocea. Nu perora. Nu apostrofa. O ironie fina, o privire putin mustratoare sau, cel mai adesea, simpla prezenta aveau puterea de a misca lumea scolii in sensul ordinii. Il iubeam cu un fel de sentiment al dependentei fata de parinti, un sentiment de discipoli care masoara fiecare gest al maestrului. In anii aceia putin prietenosi cu sufletele noastre, scoala din jurul Directorului Valentin Imperiu Georgescu a fost un panteon al marilor aspiratii si talente, al tinerilor care desi supusi unei discipline severe, cu program auster, au fost totusi entuziasti, au iubit invatatura, stiau ce sunt respectul si masura, aveau un tel sau un vis de urmat, sustineau concursuri dure de admitere in cele mai prestigioase facultati din tara si biruiau.

Am suferit impreuna cu Directorul nostru atunci cand in toamna anului 1978 Liceului i-a fost rapit numele care il individualiza, spre a deveni Industrial nr. 8, iar la aniversarea a 10 ani de la absolvire, in anul 1988, planificam impreuna strategii de recastigare a denumirii de "Dr. Ioan Mesota", chiar daca oficial nu mai era director. Credem ca, nu numai pentru promotia noastra, ci si pentru alte mii de absolventi, Profesorul Valentin Imperiu Georgescu este si va fi pentru totdeauna Directorul "Liceului Dr.Ioan Mesota".

Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus.

Acesta este cuvantul promotiei noaste rostit in ultima zi petrecuta alaturi de dl Director, simbolul Liceului nostru, iar mai jos anuntul din ziarul Transilvania Expres, la care au contribuit colegele noastre, in ordinea claselor: A - Viorica, B - Bianca si C - Mariela.

"Promotia 1978 a Colegiului Dr. Ioan Mesota Brasov, cu nr. 98 in istoria acestuia, aduce un ultim omagiu distinsului profesor si director Georgescu Valentin Imperiu, care si-a luat ultima vacanta, cea vesnica, in data de 25 ianuarie 2012. Vocea blanda dar impunatoare a directorului s-a stins, clopotelul a sunat de sfarsit, iar pentru noi toti incepe construirea unui Imperiu al amintirilor, pretuirii si recunostintei vesnice"

Promotia numarul 98 a liceului "Dr. Ioan Mesota"

Anuntam cu tristete incetarea din viata, dupa o indelungata suferinta, a distinsului profesor VALENTIN IMPERIU GEORGESCU, decenii de-a randul profesor si director la Liceul "Ioan Mesota", unul din dascalii a caror pasiune a marcat destinele a mii de elevi brasoveni. Odihneasca-se in pace! Inmormantarea are loc vineri, 27 ianuarie, ora 13.30, la Biserica Sf. Parascheva Triaj, Brasov. Familia.
(ziarul Transilvania Expres)

Conducerea Colegiului National "Dr.Ioan Mesota" aduce un ultim omagiu celui care a fost director si profesor de marca, Valentin Georgescu. Iarna e in cetatea Brasovului. Tristete si durere in sufletele profesorilor, elevilor si absolventilor a peste 40 de promotii ai Colegiului National "Dr. Ioan Mesota" Brasov. A trecut din aceasta viata la cele vesnice distinsul om de cultura si aparator al traditiilor invatamantului romanesc, fostul director si profesor Valentin Georgescu. A fost un mare om, caci adanca i-a fost credinta in misiunea pe care a avut-o ca dascal si alaturi de alti inaintasi ctitori de scoala romaneasca brasoveana, precum si aparator al valorilor umane morale. Directorul Georgescu Valentin a reusit ca, in 1971, sa redea, prin ordin al Consiliului de Stat, numele de "Dr. Ioan Mesota" - nume care i-a fost atribuit Iica din 1919, dupa formarea Romaniei Mari - transformand o scoala de cartier intr-un colegiu national cu peste 140 de ani vechime. Vocea lui s-a stins, dar glasul, cuvantul lui si indemnurile adresate generatiilor de elevi incep sa se auda. Toata suflarea mesotista inalta acum o rugaciune de multumire pentru sufletul celui care ne-a calauzit timp de 20 de ani. Plecarea lui lasa un gol imens, dar acest gol devine plinatate prin rezultatele si prezenta multor personalitati ale vietii si culturii romanesti formate la acest colegiu de prestigiu, pe care l-a pastorit cu inteligenta, rabdare, daruire si vocatie. Vocatia impune indeplinirea exceptionala a ceea ce a insemnat idealul vietii sale. Model de ordine, punctualitate si daruire, "Primus Inter Pares" care excela intre colegii sai cu vederile sale limpezi, cu experienta si talentul deosebit de profesor. A contribuit cu multa pricepere la armonia colectivului institutiei pe care a condus-o, stimuland zelul colegilor sai si facand sa domneasca armonia spre binele si propasirea institutiei. Cuvantul rostit in multe ocazii era al unui om sincer, corect si concret, cuvant ce avea putere ziditoare. Ne va lipsi din viata noastra, dar sa fim multumiti ca Dumnezeu ni l-a daruit ca model si mereu ne va calauzi in amintirile noastre. Ii vom purta exemplul in minte si suflete. Lasa in urma o stralucita mostenire pentru generatiile viitoare si pentru invatamantul brasovean, actualul colegiu "Dr. Ioan Mesota". Prin tot ce a facut, si-a inscris numele in randul dascalilor de cuget si simtire romaneasca, fiind demn de numele inaintasului sau, academician profesor Dr. Ioan Mesota. Speram din toata inima ca, dupa viata pe care a avut-o si munca neobosita, sa fie impacat cu sine insusi si rasplatit prin rezultatele deosebite ale generatiilor viitoare formate la acest liceu pe care l-a condus.
Dumnezeu sa ne dea puterea de a ne lasa inspirati de anvergura staturii profesorului si directorului Valentin Georgescu