Bianca Medina Osnaga

colega noastra, profesor, redactor, tehnoredactor, grafician, critic de arta, scriitoare

bianca osnaga

N.1959, 28 mai - D. 2015, 25 martie

Studii si titluri:

1974-1978: Liceul Teoretic `Dr. Ioan Mesota` - Brasov.
1978-1982: Facultatea de Filologie - Universitatea `Babes-Bolyai`, Cluj-Napoca; specializarea limba si literatura romana - limba si literatura franceza.
1986-1989: Scoala Populara de Arta - Brasov (sectia grafica; clasa profesor Bela Klement).
Doctorat in filologie - 2012.

Activitatea profesionala:

1982-2000: profesor de limba si literatura romana si limba franceza in invatamantul liceal; gradul didactic I - 1995 (Universitatea Bucuresti).
1990-2000: profesor metodist si conducator stiintific de lucrari de gradul I (invatatori si educatoare); presedinte al Societatii de Stiinte Filologice din Romania - Filiala Brasov; inspector scolar de specialitate la Inspectoratul Scolar Judetean - Brasov, profesor metodist in judetul Brasov.
1999-2008: director general adjunct la Editura `Orator` - Bucuresti, apoi Brasov.

Lucrari publicate:

1990-2013: peste 60 de prefete si articole (recenzii, cronici de carte, profiluri de artisti plastici) in periodice din tara si din strainatate: `Atheneum`(Vancouver); `Romania literara` - Bucuresti; `Paideia` - Bucuresti; `Astra` - Brasov; `Gazeta de Transilvania` - Brasov; `Foaie pentru minte, inima si literatura` - Brasov;  `Transilvania Expres` - Brasov; `Corespondente` - Brasov; `Corona` - Brasov s.a.; vernisari de expozitii de arta plastica.
carte de autor - Nuvela fantastica romaneasca (Eminescu, Voiculescu, Eliade), Brasov, Editura `Orientul Latin`, 1997.

14 carti in colaborare (istorii literare, ANTOLOGII, DICTIONARE), dintre care:

Istoria didactica a literaturii romane, coordonator: Gh. Craciun, Brasov,  Editura `Magister`, 1999.
Literatura. Antologie pentru clasa a IX-a, Bucuresti, Editura `Orator`, 1999.
Dictionar de termeni literari, cu aplicatii, Bucuresti, Editura `Orator`, 2000.
Istoria literaturii romane pentru elevi si profesori, coordonator: Gh. Craciun, Chisinau, Editura `Cartier`, 2004.
Limba si literatura romana pentru bacalaureat si admitere, coordonatori: Nicolae Manolescu, Gh. Craciun, Mircea Mot, Florin Sindrilaru, Pitesti, Editura `Paralela 45` - vol. I-II, 2004.
Poezia romaneasca: Antologie de texte comentate si aprecieri critice,  coordonatorii editiei Cezar Boghici, Gabriela Dinu, Florin Sindrilaru, Pitesti, Editura `Paralela 45`, 2006, Colectia `Compact`.

***

Programul Targului Gaudeamus, ziua a patra (III)/ de Ziarul de duminica, 14.11.2014, ora 17.00 EDITURA EIKON

Lansarea volumelor: `Reversul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade`, autor Mihai Gheorghiu; `Constiinta tragica eminesciana`, autor Bianca Osnaga; `Scrieri II. Proza`, autor Darie Magheru Invitati: Mihaela Malea Stroe, Bianca Osnaga, Christian Craciun, Nicolae Serban Tanasoca, Mihai Gheorghiu Moderator: Valentin Ajder

Festivalul Literar `Mihai Eminescu`, editia a XXIV-a, desfasurat in zilele de 13 si 14 ianuarie, la Suceava, Calinesti Cuparencu si Putna, si-a desemnat castigatorii. Laureatii concursului de exegeza eminesciana sunt Bianca Osnaga, din Brasov, pentru cartea `Constiinta tragica eminesciana`

 

58 de nominalizari la `Oscarul` Brasovului pentru Cultura, printre care si `Constiinta tragica eminesciana` a Biancai pentru Cartea anului 2014.

`Un artist nu trebuie sa dea niciodata explicatii`

De Ziua Culturii Nationale, la Galeria KronArt din Brasov, literatura s-a impletit cu pictura, intr-o manifestare care a insemnat vernisajul expozitiei de pictura `Albastru in rosu`a Adelei Boboc, precum si o dubla lansare de carte, a volumelor `Constiinta tragica eminesciana`, de Bianca Osnaga, si `Ingerii si muschetarii, prietenii mei`, de Gabriel Stan.

 

***

Din calificativele date de elevi profesorului BIANCA OSNAGA, pe internet:

  1. s-au confirmat spusele lui Eminescu `in veci o voi iubi si-n veci va ramanea departe`
  2. un model din toate punctele de vedere
  3. un om deosebit
  4. E o onoare, un privilegiu si o bucurie sa o cunosti!
  5. Delicata si intotdeauna dispusa sa ne ajute!
  6. Prea blanda si prea doamna pentru a merita elevii pe care i-a avut! Ne-a ajutat mult! Ne-a incurajat si cand `furam` ideile altora!
  7. Este un om extraordinar,care incearca si de cele mai multe ori reuseste sa-ti deschida ochii, sa-ti deschida sufletul, sa atraga atentia asupra ta atunci cand ceilalti nu mai sunt constienti ca tu existi. Este omul in ochii caruia ar trebui sa privesti macar o data si sa-i spui:MULTUMESC!
  8. Sa o descriu printr-un singur cuvant? `Deosebita`.