Otto Emil Sonnberger

 

Elev al liceului Dr Ioan Mesota din Brasov, legendara promotie 1934, alaturi de Grigore Cojan, Gheorghe Vranceanu, Costin Florescu si altii. Sonnberger era sas brasovean. Despre el nu ne-au ramas foarte multe marturii, insa, mult mai tarziu, cu ocazia intalnirii la 55 de ani de la absolvire, in 1989, Cojan a scris un lung poem, intr-un stil umoristic si pe alocuri chiar malitios, in care evoca pe fiecare dintre colegii sai mesotisti, asa cum si-l amintea. Acest poem a fost citit in clasa si cate o copie dactilografiata a fost daruita fiecaruia dintre cei prezenti. Iata cum il evoca scriitorul brasovean pe fostul sau coleg:

 

 

Sonnberger

Sonnberger se cam rasfata

Cu figura sugubeata

E in clasa, bunicel

Si la mutra frumusel

Dar nu-i stralucit nici el

Face cate-o boroboata

Fiindca-i neastamparat

Desi lectia si-nvata

Stie doar la suprafata

Fiindca-i superficial baiat.

Se pricepe el la toate

Si, in general, razbate

Dar e plin de vanitate

Cum sa spun, proprio moto,

Totusi, e simpatic Otto.

 

 

 

In timpul razboiului, ca foarte multi dintre etnicii germani din Transilvania si Banat, a facut parte din armata germana. Dintr-o carte postala trimisa in februarie 1981 fostului sau coleg (bunicului meu) Vranceanu Gheorghe, ca raspuns la o scrisoare pe care i-o adresase acesta, aflam ca a luat parte la cel de-al Doilea Razboi Mondial, purtand haina militara timp de 9 ani: 3 ani pe front, si 6 ani ca prizonier de razboi in URSS, in lagare. Iata ce ii scrie Sonnberger:

 

Draga Gheorghita,

Acum ca pensionar gasesc in fine timpul sa scriu la vechii colegi, care, ca tine, mi-au adresat calde cuvinte de amicitie. Iti multumesc si sper ca nu te superi ca-ti scriu asa tarziu. Am fost 9 ani soldat <in sensul de militar; probabil ofiter sau subofiter nota mea, DF>, din care 6 prizonier de rasboiu in Rusia. Poate ca am ocazia sa trec pe la tine in Constanta. Cu drag si urari de sanatate,

 

O.Emil.

 

Ilustrata este trimisa din orasul Enns, Austria, unde se stabilise Sonnberger dupa razboi. In catalogul clasei intocmit in 1979, cu ocazia intalnirii de 45 de ani, i se consemnase adresa postala, dar nu stim daca a participat la cele trei intalniri colegiale de la Brasov, ale promotiei 1934 (din 1979, 1984 si 1989). Cu siguranta, insa, nu si-a uitat niciodata vechii prieteni mesotisti !

IMG_3374

 

 

Daniel Focsa, istoric

(nepot al dlui Gh Vranceanu, elev mesotist promotia 1934)

Fotografii si documente din arhiva personala Daniel Focsa